Mini Cart

Ulje uljane repice

330,00 рсд

Neto količina: 500ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Hladno ceđeno ulje uljane repice je vrlo blagih senzorskih svojstava. Spada u grupu termostabilnih ulja što ga čini odličnim izborom za prženje, kuvanje i pečenje hrane. Zahvaljujući svom blagom ukusu i mirisu, često se koristi za mešanje sa drugim uljima u cilju proizvodnje specijalnih salatnih i začinskih ulja, kao i u ublažavanju izražene arome ulja kao što su susamovo i crnog kima.

Istovremeno, samostalno se retko koristi za pripremljanje salata i soseva, baš zbog svog gotovo neutralnog mirisa. U mnogim zemljama, naročito zapadnim, ulje uljane repice je najčešće korišćeno ulje u restoranima. Sadrži omega 3,6,9, vitamin E i vitamin K. Vrlo je bitna činjenica da sadrži visok procenat nezasićenih masnih kiselina,a mali procenat, gotovo zanemarljiv, zasićenih, loših, masnih kiselina. Prema rezultatima naučnih istraživanja ulje uljane repice povoljno deluje na snižavanje masnoće u krvi , kao i na postizanju dobre krvne slike. Veoma je pogodno za osobe sa poremećajem metabolizma masti, kao i osobe koje se pridržavaju dijetalnog načina ishrane.

Zanimljivosti

Zanimljivo je da ulje uljane repice ima čak 10 puta veći nivo omega 3 od maslinovog ulja. Od 2000. godine ulje uljane repice evidentno potiskuje maslinovo i palmino ulje, naročito u zapadnim zemljama. Najvažniji razlog je da ulje uljane repice gotovo ne sadrži zasićene, loše, masne kiseline, kojih ima u maslinovom ulju, a u palminovom ulju ih ima čak 85 %. Takođe, tačka dimljenja je na strani ulja uljane repice, koja iznosi preko 240 C, dok je kod maslinovog ulja svega oko 180 C.

Istorija

Uljana repica se uzgajala u Indiji 2000 godina pre nove ere. Do Drugog svetskog rata bila je vodeća uljarica u svetu po proizvodnji, da bi posle vodeće mesto zauzeo suncokret. 80-tih godina 20 veka počela se ponovo uzgajati zbog proizvodnje bio dizela, a posle 2000. godine doživljava ekspanziju naročito u Kanadi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Čuveni kuvar Jamie Oliver, koji je svojevremeno koristio i zagovarao uputrebu maslinovog ulja, od 2009. godine u svom lancu restorana koristi ulje uljane repice umesto maslinovog ulja.

Nega kože

Odazivajući se apelu organizacija za zaštitu kišnih šuma većina proizvođača kozmetike, naročito proizvođača prirodnih sapuna, izbacila je iz upotrebe palmino ulje i zamenila ga uljem uljane repice. Nekontrolisano širenje plantaža uljane repice smatra se jednim od glavnih uzroka ubrzanog nestanka kišnih šuma u određenim regionima.