Mini Cart

Ulje susama

500,00 рсд

Neto količina: 250ml

Hladno ceđeno susamovo ulje spada u prvorazredna jestiva ulja. Veoma je prijatnog mirisa i ukusa, naglašenih senzorskih svojstava, poboljšava ukus hrane.

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

U orijentalnoj kuhinji često se koristi kao pojačivač ukusa. Zahvaljujući svojoj sprecifičnoj aromi nezaobilazni je sastojak u pripremanju delikatesnih soseva i marinada. Predstavlja osnovu makrobiotičke kuhinje.

Hladno ceđeno susamovo ulje je izvanredno termostabilno ulje, pa se koristi za kuvanje, pečenje i prženje hrane, kao i za prženje u dubokom ulju. Sadrži vitamine E i K, lecitin i jedinstvene antioksidante sezamin i sezamolin. Dejstvo sezamina i sezamolina vrlo je bitno za rad i zdravstveno stanje jetre, takođe pomaže u smanjivanju broja slobodnih radikala i njihovog štetnog delovanja. Štiti bubrege od oštećenja i sprečava nastanak ateroskleroznih lezija. Esencijalne masne kiseline i lecitin iz susamovog ulja imaju važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih obolenja, snižavanju holesterola i visokog krvnog pritiska i jačanje imuniteta. Veoma je cenjeno u Ajurvedskoj medicini gde se smatra „prijateljem“ jetre i ulja koje „vuče“. Naime, dužim mućkanjem u ustima hladno ceđeno susamovo ulje veže za sebe bakterije iz usta i jača zube, desni i vilicu. Ono može u potpunosti da zameni tečnosti za ispiranje usta, što potvrđuju i istraživanja.

Zanimljivosti

  • Studija objavljena 2011. godine u „The Journal Nutrition“ pokazuje da hladno ceđeno ulje susama poboljšava efikasnost antidiabetika Glibenclamide kod dijabetičara tipa 2.
  • Studija iz 2006. godine u časopisu Lekovita hrana dokazala je da hladno ceđeno ulje susama snižava krvni pritisak i nivo glukoze kod dijabetičara.
  • Studija iz 2006. godine objavljena u časopisu Biološka medicina pokazala je da hladno ceđeno ulje susama blagotvorno deluje kod hipertenzivnih bolesnika.

Istorija

Susam je verovatno najstarija uljarica korištena u ishrani ljudi. U Indiji se koristila pre 4000 godina. Hladno ceđeno ulje susama predstavlja jednu od osnova ajurvedske medicine gde se koristi za lečenje migrena, hepatitisa i dijabetisa. U vedama postoje starinski zapisi o antibakterijskom, antivirusnom i antiiflatornim svojstvima susamovog ulja. Rimski vojnici su pre bitke jeli mešavinu susama i meda da dobiju snagu i energiju. A žene Vavilona su redovno u ishrani i nezi kože koristile susamovo ulje da bi produžile mladost kože.

Nega kože

Istraživanja pokazuju da masaža hladno ceđenim uljem susama kod beba jača imunitet i elastičnost kože. Hladno ceđeno ulje susama poseduje sposobnost da duboko prodire kroz kožu, hrani je i revitališe tkiva. U kombinaciji sa nevenovim uljem i uljem šargarepe čini prirodno snažno zaštitno sredstvo protiv UV zraka. Zahvaljujući antioksidantima koje sadrži neutrališe slobodne radikale na koži i potkožnom tkivu, takođe eliminiše streptokoke i stafilokoke sa kože i potkožnog tkiva, kao i gljivičnu infekciju stopala.