Opis
Sadrži oko 60 % nezasićenih masnih kiselina, među kojima i alfa linolensku kiselinu koja pripada omega 3 nezasićenim masnim kiselinama. Ulje slačice smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL), čime značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Poboljšava apetit i stimuliše varenje. Povećava protok krvi u organizmu, stimuliše i ubrzava oporavak mišića, smanjuje povišenu telesnu temperaturu. Poseduje snažno antibakterijsko i protiv gljivično dejstvo, pomaže u lečenju otečenih bolnih zgloova i artritisa. Poboljšava kognitivne funkcije mozga.
Zanimljivosti
- Za razliku od Azije, gde je ulje slačice vrlo popularno u ishrani u SAD je dozvoljeno samo za spoljnu upotrebu.
- U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje ispucalih usni tako što se sipa nekoliko kapi ulja slačice u pupak.
NEGA KOŽE (MASAŽA)
- Nanošenjem na kožu, ulje slačice poboljšava cirkulaciju, stimuliše znojne žlezde, pojačava znojenje, ubrzava uklanjanje toksina iz organizma
- Masažom grudi uljem slačice sprečava se nakupljanje sluzi u disajnim organima tj ubrzava njihovo izlučivanje, povećava protok vazduha u plućima, te je vrlo koristan obolelim od astme, stimuliše rast kose, sprečava pojavu peruti i svraba.
ISTORIJA
- Uzgajao se u Indiji pre 3 000 godina
- Hipokrat je koristio semenke slačice za pripremanje određenih lekova
- Rimljani su poboljšali ukus vina dodavanjem semenki slačice
- Podaci pokazuju da su Rimljani prvi napravili senf još u I veku nove ere