Mini Cart

Ulje semena tikve golice

900,00 рсд

Neto količina: 250ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Hladno ceđeno ulje semena bundeve spada u grupu ulja visoke biloške vrednosti, zahvaljujući svom sastavu nezasićenih masnih kiselina, tokoferolima i tokotrinolima. Karakteristične je bolje, svojstvenog mirisa, ukusa i arome. Zbog svojih prijatnih senzorskih svojstava posebno je cenjeno kao gurmansko ulje za sladokusce. U kulinarstvu se koristi kao salatno ulje ili u vidu preliva za gotova jela od povrća i pečurki.

Hladno ceđeno ulje semena bundeve poseduje odličnu održivost i stabilnost, zbog visokog sadržaja vitamina E, od čega gama tokoferol čini 90 %. Bogato je antioksidantima, pa deluje antimikrovno i blokira slobodne radikale u organizmu. Fitosteroli iz bundevinog ulja, kao i nezasićene kiseline, povoljo utiču na reproduktivni sistem kod žena, održavaju horesterol  uravnoteženim, povoljno utiču na crevnu floru i normalan rad bubrega. Delta-7-sterolima, koji pripadaju  fitosterolima iz ulja semenke bundeve, pripisiju se blagotvorno dejstvo na regulaciju tonusa muskulature bešike, a time i na ublažavanju i prevenciji simptoma dobroćudnog povećanja prostate (BHP).

Nega kože

Vitamin E posebno gama tokoferol, karatoneidi, kojih ima u bundevinom ulju, su moćni antioksidanti koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala na koži i potkožnom tkivu, takođe štiti kožu od oštećenja. Hladno ceđeno ulje bundeve se ne koristi samostalno u nezi kože već u kombinaciji sa drugim uljima, a najčešće za suvu, stariju ili oštećenu kožu.

Zanimljivosti

  • Hladno ceđeno ulje semena bundeve u mnogim studijama i kliničkim ispitivanjima ispoljilo je izuzetnu efikasnost u lečenju dobroćudnog povećanja prostate (BHP).
  • Zeaksatin, antioksidant iz bundevinog ulja dokazano štiti mrežnjaču oka od UV zračenja i oštećenja.
  • Istraživanja su pokazala da redovna upotreba bundevinog ulja može biti efikasnija nego antiinflamatorni lek Indomecatin za smanjenje atritičnih bolova.

Istorija

Obična tikva vodi poreklo iz centralne Južne Amerike. U Evropu su dospele posle Kolumbovih putovanja. Međutim, uljana tikvica se prvi put pojavila na teritoriji Štajerske u Austriji 80-tih godina 19 veka, po čemu se može zaključiti da je uljana tikva golica posebna forma tikve nastala u Evropi.