Mini Cart

Ulje šargarepe

600,00 рсд

Neto količina: 100ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Ulje šargarepe obiluje vitaminima B, C, D i E, te sadrži više stotina karotenida, koji su vrlo moćni antioksidanti, a najzanimljiviji među njima je beta karoten, koji telo pretvara u vitamin A. Beta karoten štiti kožu od oksidacijskih oštećenja tokom izlaganja suncu, štetnog delovanja UV zraka. Ulje šargarepe stimuliše rast kože kao i njihovu obnovu.

Održava elastičnost kože, pomažući joj da ostane glatka, samim tim usporava starenje kože. Ulje šargarepe jača imunitet kože, pomaže u lečenju opekotina, psoriaze, ekcema i čireva. Ubrzava tamnjenje kože prilikom sunčanja.

Ulje šargarepe kao prirodan i vrlo blag izvor karotena i vitamina, gotovo je obavezan sastojak preparata za žensku intimnu higijenu, jer ubrzava revitalizaciju oštećenog epitela sluzokože vagine i sprečava pojavu bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Zanimljivosti

Tokom II svetskog rata, verujući da šargarepa leči noćno slepilo britanski artiljerci su svakodnevno koristili šargarepu u ishrani da bi noću mogli da vide nemačke avione i lakše ih obore. Taj urbani mit se vrlo brzo proširio među RAF-ove pilote.

Narandžasta šargarepa kakva je danas nastala je u 16 veku u holandiji, dotad je šargarepa bila bele ili žute boje. Za razliku od većine drugih vrsta povrća, šargarepa je hranjivija kad se jede kuvana nego sirova.

Istorija

Šargarepa potiče sa prostora danjašnjeg Irana i Avganistana odakle se proširila na oblast Mediterana. Stari Egipćani su uglavnom koristili lišće šargarepe kao začin, stari Grci su je koristili u medicinske svrhe, dok su Rimljani počeli da je koriste u svakodnevnoj ishrani. S rimskim osvajačima i šargarepa se proširila po Evropi.