Mini Cart

Ulje maka

550,00 рсд

Neto količina: 250ml

Ulje semena maka proizvedeno je mehaničkim postupkom hladnog presovanja čime su sačuvana njegova prirodna svojstva i biološki važni sastojci.

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Makovo ulje je delikatesno salatno ulje, čija će aroma posebno obogatiti jela od maka, peciva kao i različite deserte.

Tradicionalno se koristi u orijentalnoj kuhinji, a jelima se dodaje na kraju kuvanja. Koristi se za pripremu delikatesnih majoneza. Zbog svog karakterističnog ukusa, odličan je izbor za salate, pogotovo voćne. Hladno ceđeno makovo ulje je vrlo bogato alfa, gama tokoferolima i sterolima. Sadrži od 45 % do 50 % nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i linolna. U mnogim zemljama, koje su tredicionalno veiliki proizvođači maka (Mađarska, Češka, Holandija), hladno ceđeno makovo ulje se koristi kao prirodan eliksir za osteroporozu. Takođe pomaže u razvoju kostiju i njihovoj zaštiti. Vrlo popularno i zastupljeno ulje u ishrani sportista, zbog svoje osobine da opušta mišiće, jača nerve, ublažava bolove, povećava moć koncentracije i jača odbrambeni mehanizam organizma. Određene studije su pokazale pozitivan efekat konzumiranja makovog ulja na plodnost kod žena, kao i povećanju mlečnosti kod dojilja. Hladno ceđeno makovo ulje se koristi u proizvodnji raznih kako lekova tako i medikamenata, u pedijatrijskoj medicini koristi se kao nosač joda. A u narodnoj medicini se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju tromboze i embolije.

Nega kože i masaža

Hladno ceđeno makovo ulje ima toplotni efekat na ljudsku kožu i potkožno tkivo, samim tim, ubrzava cirkulaciju, te je neizostavan sastojak u proizvodima za uklanjanje celulita, zatezanja kože lica, vrata i dekoltea. Zbog svog toplotnog efekta vrlo je popularan kod osoba sa slabom cirkulacijom, sindromom hladnih nogu i reumom.

Zanimljivosti

U ajur-vedi makovo ulje se koristi u lečenju nervnih poremećaja kao i za lečenje nesanice. Isto tako u ajur-vedi se koristi i za lečenje astme. Neizostavni je sastojak u raznim proizvodima za mršavljenje. Arapim, mak i makovo ulje koristi u otklanjanju bolova u stomaku izazvane usled prekomerne toplote i dehidracije. Hladno ceđeno makovo ulje spada u brzo sušiva ulja te vrlo popularno u slikarstvu. Stručnjaci smatraju da je makovo ulje najstarije i prvo korišteno ulje u istoriji u izradi crteža.

Istorija

Najstariji pisani podatak o upotrebi makovog ulja potiče iz stare Grčke. Naime, atlete su na olimpijskim igrama u čast Zevsa, pre takmičenja, pili napitak od mešavine makovog ulja, meda i crnog vina, da bi dobili snagu. Zanimljivo je da su savremeni nutricionisti i fizioterapeuti potvrdili učinkovitost ovog istorijskog „dopinga“, jer sva tri sastojka imaju toplotni efekat na ljudski organizam,samim tim i povećavaju energiju tela.