Mini Cart

Ulje lešnika

570,00 рсд1.050,00 рсд

Neto količina: 100ml/250ml

Hladno ceđeno ulje lešnika je zlatno žute boje, bogatog, neodoljivog ukusa i fine arome.

Clear
Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Šifra proizvoda: - Kategorija:

Opis

Koristi se kao začinsko, aromatično i delikatesno ulje, takođe je pogodno za kraće kuvanje i pečenje hrane. U mediteranskim zemljama se sa sokom od limuna koristi za preliv ribe pripremljene na žaru.

Hladno ceđeno ulje lešnika sadrži visok procenat tokoferola što mu daje posebnu nutritivnu vrednost. Konzumiranjem lešnikovog ulja samo manji deo vitamina E se troši za zaštitu mononezasićenih kiselina, a veći deo ostaje na raspolaganje organizmu kao „zaštitni faktor“ u raznim oksidativnim procesima. Vitamin E je neophodan za zdrav srčani mišić kao i za ostale mišiće u telu. Takođe je neophodan za funkcionisanje reproduktivnog sistema. Vitamin E sprečava raspad crvenih krvnih zrnaca tako da služi kao preventivni faktor od anemije. Hladno ceđeno lešnikovo ulje sadrži oko 80% nezasićenih masnih kiselina, a zasićenih manje od 10%. Visoka koncetracija antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina sprečavaju rast holesterola u krvi, daju energiju organizmu kao i zaštitu od spoljnih negativnih faktora. Hladno ceđeno ulje lešnika pomaže u regulaciji šećera u krvi, te ga mnogi stručnjaci preporučuju obolelim od dijabetisa.

Nega kože

Bogatstvo nezasićenim masnim kiselinama i vitaminima čine ga odličnim izborom za sve vrste kože, masnu, suvu, mladu i stariju kožu. S obzirom da ima izraženo stimulativno dejstvo na kožu, da usporava gubitak vode iz kože i da formira zaštitni sloj na površini kože, najčešće se koristi za suvu i stariju kožu, čini kožu mekšom, vraća joj gipkost, sprečava ljuštenje kože i poboljšava izgled suve oštećene kože. Hranljiva i hidrantna svojstva čini ga najboljim izborom zimi za negu suve kože koja tad lako i često puca.

Zanimljivosti

  • Hladno ceđeno ulje lešnika veoma je popularno u Francuskoj i SAD.
  • U Francuskoj se koristi kao delikatesno začinsko ulje, u pripremanju soseva, preliva, raznih gurmanskih sprecialiteta,kao i za poseban preliv koji se dobija mešanjem sirćeta i hladno ceđenim uljem lešnika.
  • U SAD je lešnikovo ulje toliko popularno da je postalo tradicialno, u prilog tome ide i činjenica da je korišteno još u doba Indijanaca.
  • Pored Francuske i SAD u značajnoj meri se koristi u većini mediteranskih zemalja gde zbog svojih jedinstvenih osobina još u vreme Rimskog carstva dobio ime „čudo mediterana“ koje ga i danas krasi.

Istorija

Ulja lešnika su koristili još stari Grci i Rimljani. Padom Rimskog carstva i nestankom jeftine fizičke radne snage, koja je itekako bila potrebna za proizvodnju lešnikovog ulja, potiskuje ga jeftinije maslinovo ulje.

Dodatne informacije

Ambalaža:

100ml, 250ml