Mini Cart

Ulje lana

350,00 рсд

Neto količina: 250ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Hladno ceđeno ulje lana je najbogatiji izvor omega 3 nezasićenih masnih kiselina u prirodi. Glavna omega 3 nezasićena masna kiselina u lanenom ulju je α-linoleinska kiselina koja čini oko 50% svih masnih kiselina lanenog ulja. Pored omega 3 masnih kiselina, ulje lana sadrži i omega 6 i omega 9 nezasićene masne kiseline. Zbog esencijalnih masnih kiselina i celokupnog sastava laneno ulje je namenjeno kako za preventivu tako i za terapiju mnogih oboljenja. Potencijalni kardioprotektivni mehanizmi omega 3 masnih kiselina na osnovu opažanja mogli bi biti: smanjenje triglicerida u krvi, redukcija aterosklerotskih plakova, protiv aritmičko delovanje, delovanje na koagulaciju i antiinflamatorni efekat, sniženje pritiska i poboljšanje endotelne funkcije.

Omega 3 masne kiseline koje se unose hranom snižavaju hroično povišen nivo kortizola koji u ljudskom telu nastaju pod uticajem spoljašnjih ili unutrašnjih stresova. Na taj način umanjuji se negativni efekti povišenog nivoa kortizola na telo. Dokazano je da uzimanje lanenog ulja povoljno utiče na ozdravljenje od postporođajne hipertireoze, prilikom čega se nivo hormona TSH potpuno normalizuje. Balans insulina, hormona rasta, melatonina samo su neka od uticaja masnih kiselina na celokupni endokrini sistem. Takođe, reguliše hormonski balans kod žena tokom menopauze.

U složenom procesu razvoja mozga omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu te je njihov unos ključan za optimalan rast i razvoj deteta. Najnovija istraživanju su pokazala da uzimanje omega 3 masnih kiselina tokom trudnoće značajno umanjuje učestalost prevremenog poroda. Pored uticaja na rani razvoj mozga, omega 3 masne kiseline imaju pzitivno delovanje na Alchajmerovu bolest.

Ulje lana snižava povišene vrednosti masnoća u krvi (holesterola i triglicerida), poboljšava elastičnost krvnih sudova i snižava povišeni krvni pritisak. Zbog toga je ono neizostavna namirnica u jelovniku osoba sa hipertenzijom, anginom pektoris, infarktom srca i drugim kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, utiče na kontrolu nivoa šećera u krvi, snižava insulinsku rezistenciju.

Visok sadrža vlakana u ulju lana pomaže u regulaciji digestivnog trakta. Vlakna iz lanenog ulja pomažu transportu hrane kroz creva, sprečavaju nastanak neredovne stolice kao i pojavu dijareje.

Ulje lana povoljno deluje na rad nervnog i imunog sistema i preporučuje se osobama koje boluju od nesanice i depresije, ali i onima sa alergijama i čestim prehladama.

Zbog povoljnog dejstva na kožu, laneno ulje treba da unose oni koji imaju ekcem,akne, dermatitis i psoriijazu. Ulje lana je takođe poznato i po svom antiinflamatornom dejstvu. Može uspešno da smanji iritaciju kože, crvenilo i zapaljenje.

Laneno ulje pozitivno deluje na ženski hormonalni sistem i smannjuje rizik od pojave tumora. Ulje lana je bogato fitosterolima (biljnim hormonima), koji imaju jaku antioksidativnu moć pa deluju protiv slobodnih radikala.

Laneno ulje je bogato mnogim hranljivim materijama poput kalcijuma, cinka, magnezijuma, gvožđa i omega 3 masnim kiselinama.

ZANIMLJIVOSTI

Brojni naučni radovi su potvrdili blagotvoran uticaj hladno ceđenog ulja lana na rad tkiva i organa. Nemačka biohemičarka dr Johannu Budvig, naučnica koja je više puta bila nominovana za Nobelovu nagradu, je ekspert za masti i ulja. Dr Budvig je prva uvidela značaj esencijalnih masnih kiselina linolne i linoleinske, kojih u najboljoj proporciji ima u lanenom ulju, u lečenju tumora. Zbog svojih metoda lečenja i istraživanje vodila je stalnu borbu protiv farmaceutskih lobija i prehrambene industrije. Iako je do danas u preko 40 naučnih radova drugih naučnika potvrđena efikasnost i dokazana ključna uloga esencijalnih masnih kiselina u lečenju tumora, farmaceutski lobi još uvek negiraju ovu činjenicu. Recept dr Johanne Budvig:

  • šolja organskog sira,
  • 2-5 supenih kašika lanenog ulja,
  • 1-3 supene kašike semana lana,
  • malo vode (da smeša bude homogena),
  • malo crvene ljute paprike.

Dr Den C Roehm, onkolog i kardiolog, je potvrdio da je ovo odličan vid ishrane za osobe obolele od raka.

Dr Armin Grunevald je rekao da pristup dr Johanne Budvig nije način lečenja karcinoma već metoda kojom se jača sopstveni imunološki sistem kako bi se uspešno borio protiv tumorskih ćelija.

NEGA KOŽE

  • Koža koju hrani i neguje ulje lana, izgleda glatko, sjajno sa manje linija i bora.
  • Omega 3 iz ulja lana sprečava isušenje kože, obnavlja ćelije kože, poboljšava elastičnost i strukturu kože.
  • Ulje lana je vrlo efikasno u tretmanu hroničnih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, dermatitis, ekcemi.