Mini Cart

Ulje kikirikija

430,00 рсд

Neto količina: 250ml

Hladno ceđeno ulje od kikirikija ima duboko žutu boju, prijatnog je mirisa i slatkog ukusa.

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

U kulinarstvu ima široku primenu zahvaljujući svojoj termostabilnosti, idealno je za pečenje i prženje (čaj i u „dubokom ulju“). Koristi se za kuvanje, pečenje, prženje, za pripremu soseva, dresinga, kao i začinsko salatno ulje. 100 g kikirikija ima 884 kalorija. Iako sadrži visok procenat kalorija, ulje kikirikija je ipak vrlo zdravo, sadrži visok procenat linolne kiseline (omega 6 kiselina), vitamine E, fitosterola.

Procentualni sastav masnih kiselina je 20 % zasićenih masnih kiselina, 50 % mononezasićenih masnih kiselina i 30 % polinezasićenih masnih kiselina. Od mononezasićenih masnih kiselina, najveći sadržaj je oleinske kiseline, koja je omega-9 masna kiselina. Pored oleinske kiseline, sadrži u velikoj količini i linoleinsku kiselinu, koja je omega-6 masna kiselina i malu količinu palmitinske kiseline, zasićene masne kiseline. Znatna količina mononezasićenih masnih kiselina čine ulje kikirikija pogodno za prženje i druge metode kuvanja na visokim temperaturama. Zdrastveni značaj mononezasićenih masnih kiselina je pozitivno dejstvo na snižavanje nivoa lošeg holesterola. Visok sadržaj linoleinske masne kiseline koja je preteča prostaglandina je važna karakteristika ulja kikirikija. Prostaglandini su neophodni za važne funkcije u telu kao što su kontrakcije i dilatacije krvnih sudova kao i drugih mišića u telu.

Ulje kikirikija je vrlo bogato vitaminom E, 100g svežeg ulja sadrži 15,69 mg α- tokoferola i 15,91 mg γ- tokoferola. Vitamin E smanjuje broj slobodnih radikala koji imaju štetno dejstvo na ćelije ljudskog organizma. Takođe, pomaže u održavanja imunološkog sistema koji štiti organizam od bakerija i virusa. Vitamin E je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca, signalizaciju ćelija i sprečavanje ugrušavanja krvi. Ulje kikirikija sadrži resveratrol, polifenolni antioksidans koji ima pozitivno dejstvo kao antikancerogen i na degenerativne nerve bolesti. Usporava pojavu kognitivnih poremećaja kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Jedinstvena osobina ovog ulja je da ne apsorbuje ukus druge hrane, stoga možete da kuvate nekoliko različitih namirnica u istoj posudi, a svaka će zadržati svoj ukus obogaćen ukusom arome kikirikija.

Ulje kikirikija ima višenamensko pogodno dejstvo na ljudski organizam. Efikasno je sredstvo za izlučivanje žuči kao i za otklanjanje drugih želudčanih tegoba. Štiti organizam od problema sa probavom, dijareje. Snižava visok krvni pritisak i kontroliše nivo holesterola.

Konzumiranje kombinacije masnih kiselina i ugljenih hidrata pomaže usporavanju aprsorpciju šećera u digestivno traktu i dovodi do sporijeg porasta šećera u krvi. Međutim, značajnija je uloga nezasićenih masnih kiselina u kontroli nivoa šećera u krvi.

Kao bogat izvor proteina, ulje kikirikija bi se trebalo kozumirati u umerenoj količini dnevno za izgradnju mišića i jačanje tela. Poboljšava funkciju digestivnog trakta i vrlo je efikasan na smanjivanju telesne težine.

ZANIMLJIVOSTI

 • Naučni rad objavljen u British Journal of Nutrition ispitao je podatke četiri epidemiološke studije o povezanosti konzumacije oraštastih plodova, kikiriki i njihovih ulja i zdravlja kardiovaskularnog sistema, te su otkriveni iznenađujući podaci.
 • Osobe koje su konzumirale orašaste plodove (orah, badem, lešnik), kikiriki kao i njihova ulja barem četiri puta nedeljno imali su za 37 % manji rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.
 • Ispitivanje objavljeno u naučnom časopisu „Food chemistry“ sprovedeno na univerzitetu u Floridi pokazuje da kikiriki i ulje kikirikija sadrži visok udeo antioksidanta kumarinsku kiselinu, a prženjem se taj udeo povećava za 22 %.
 • Studije objavljene u „Nutrition & cancer“ i „World Journal of Gastroenterology“ pokazuju da dva obroka kikirikija nedeljno smanjuje rizik raka debelog creva za 58 % kod žena i 27 % muškaraca.
 • Veliki broj studija, rađenih u zapadnim zemljama pokazuje vrlo efikasno dejstvo ulja kikirikija u lečenju i sprečavanju dijabetesa

NEGA KOŽE

 • Ulje kikirikija se smatra gotovo idealnim hidratantnim sredstvom za suvu i zreliju kožu
 • Smanjuje iritaciju i crvenilo kože
 • Svojim snažnim antioksidativnim dejstvom daje koži mlađi i blistaviji izgled
 • Hrani i regeneriše oštećenu kosu

ISTORIJA

 • Smatra se da kikiriki potiče iz Perua ili Brazila
 • Evropski istraživači su se prvi put sa kikirikijem sreli u Brazilu
 • U ranom XVIII veku kikiriki se počeo uzgajati u SAD kao komercijalna kultura
 • Maslac od kikirikija je prvi put predstavljen na svetskom sajmu 1904 godine.