Mini Cart

Ulje kantariona

500,00 рсд

Neto količina: 100ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Ulje kantariona se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. Sadrži hipericin, flavonoide, kvercitrin, sterole, karotenoide, tanine itd. Koristi se za smanjenje bola kod gastritisa, stimulaciju lučenja želudačnih sokova, olakšavanje varenja, kao i za zarastanje čira na želucu i dvanajstopalačnom crevu. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija.

U poređenju sa antedepsivima, ulje kantariona je podjednako efikasno, ali sa manjim brojem kontraindikacija. Koristi se i kod naglih promena raspoloženja u meno pauzi kod žena,  kao i sezonskih depresija, koje su najčešće tokom zimskih meseci, zbog nedostatka sunčeve svetlosti, ali i u rano proleće kad nam je nivo serotina u organizmu najniži. Tradicionalno ulje kantariona se koristi za smanjenje bolova kod gihta, reume, povreda, kao i da olakša pred menstrualne tegobe. Posebno je učinkovito u lečenju nekontrolisanog mokrenja.

Nega kože

Ulje kantariona deluje protiv upalno, protiv gljivično i antibakterijski, pa se uspešno koristi kod vaginalnih infekcija, rana, proširenih vena, hemoroida i opekotina. Masaža uljem kontariona učinkovito je kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, lumbaga i gihta. Isto tako, masaža uljem kantariona povoljno deluje na cirkulaciju i epitelizaciju kože. Ulje kantariona deluje sinergistički sa uljem nevena (jedno drugom pojačavaju dejstvo), te se vrlo često zajedno koriste, naročito kod kožnih oboljenja. Ulje kantariona je fototoksično i posle mazanja kože s njim ne sme se izlagati suncu.

Zanimljivosti

Zanimljivo je da je ulje kantariona najčešće upotrebljavan prirodni antidepresiv. Najviše istraživanja o dejstvu kantariona je urađeno u Nemačkoj, gde je i zvanično odobren kao lek kod blagih i umerenih depresija, a njegovu lekovitost je priznala i Švedska zdravstvena organizacija. Hipericin koji je odgovoran za crvenu boju ulja kantariona takođe je zaslužan za antidepresivno dejsto istog.

Istorija

U staroj Grčkoj ulje kantariona se koristilo protiv crevnih parazita i dijareje. Stari Rimljani su ga uspešno koristili u otklanjanju tegoba stomačnih i disajnih organa, a redovno su ga koristi i rimski vojni hirurzi. U mnogim zemljama kantarion nosi ime gospina ili bogorodičina trava, zbog svoje osobine da je izuzetno efikasno u lečenju „ženskih bolesti“. U zapadnim zemljama kantarion se zove „trava sv. Jovana“. Po legendi crvena boja ulja kantariona je simbol prolivene krvi Jovana krstitelja. Otac farmacije Paracelzijus govorio je da cvet kantariona usred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih dao ljudima za vreme tmurnih zimskih meseci.