Mini Cart

Sold Out

Ulje crnog kima

620,00 рсд1.400,00 рсд

Neto količina: 100ml/250ml

Clear
Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Šifra proizvoda: - Kategorija:

Opis

Ulje semenki crnog kima koristi se kao narodni lek širom sveta za prevenciju i tretiranju brojnih bolesnih stanja organizma. Izuzetnih je nutritivnih osobina. Snažno izražena senzorska svojstva obogatiće salate i jela od povrća, naročito pirinča i sočiva. Nije termostabilno, pa se isključivo koristi kao salatno začinsko ulje.

Ulje crnog kima je prirodno optimizovano tako da ljudski organizam izvlači veliku korist. Svoju veliku delotvornost kao prirodni lek ulje crnog kima postiže uz pomoć stotinjak različitih sastojaka. Sastav ulja semena crnog kima uključuje masne kiseline, prvenstveno nezasićene masne kiseline a u manjem procentualnom sadržaju i zasićene masne kiseline.

Ulje crnog kima deluje kao efikasan lek koji se pokazao vrednim još od davnina. Crni kim ima neobično širok spektar delovanja. Ulje crnog kima se koristi kako za unutrašnju tako i za spoljašnju primenu.

Osim što ima zdrastveno povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, takođe sadrži i biološki aktivnu supstancu timohinon i njegove derivate. Koristeći ulje crnog kima, u organizam se unose timohinon i njegovi derivati koji svojim sinergističkim delovanjem postižu izrazito antioksidativno, antiinflamatorno, antialergijsko, antikancerogeno, antibakterijsko, analgetsko delovanje. Snažno antioksidativno delovanje timohinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikala u organizmu i povećanu aktivnost ćelijsko zaštitnog sistema od antioksidativnog stresa. Snažan antioksidativni potencijal timokinona čuva ćelijsku membranu od oksidativne degradacije, a time sprečava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog creva i drugih organa. Pored toga, ublažava simptome Kronove bolesti i kolitisa, značajno obnavlja oštećenu sluzokožu debelog creva. Ulje crnog kima poboljšava imunološku funkciju organizma povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK ćelija koje čine prirodni odbrambeni mehanizam organizma protiv virusa, bakterija i gljivica. Primarno, ulje crnog kima je efikasno u borbi protiv različitih bakterijskih infekcija. Kao prirodni antibakterijski agens uspešno se koristi protiv bakterija otpornih na antibiotike. Ulje crno kima značajno ublažava simpote kod gastritisa i infekcija želudca izazvanih bakterijom Helicobacter pylori,kao i infekcije izazvane Candida sp.

Antikancerogeno dejstvo timohinona iz ulja crnog kima posledica je njegovog delovanja na regulatorne proteine ćelijskog ciklusa i time uzrokuje prestanak rasta kancerogenih ćelija. Ulje crnog kima višestruko pomaže kod tumora i njegove prevencije: stimulira ćelije koštane srži, povećava proizvodnju odbrambenih ćelija, povećava proizvodnju interferona, degradira ćelije kancera, povećava broj B-ćelije koje proizvode antitela.

Mnoga jestiva biljna ulja su sjajan izbor za smanjenje nivoa šećera u krvi, holesterola i ublažava siptome dijabetesa tipa 2. Međutim, efekti ulja crnog kima su impresivniji od ostalih biljnih ulja jer deluje stimulativno na procese u pankreasu, smanjuje koncentraciju šećera u krvi a povećava aktivnost i koncentraciju insulina. Jedna od glavnih zdrastvenih prednosti ulja crnog kima je da nema neželjene efekte.

ZANIMLJIVOSTI

 • Višestruke studije pokazale su da ulje crnog kima ima anti-astmatične efekte.
 • Astma i druge alergijske reakcije respiratornih puteva, kao što su bronhije i pluća, značajno mogu biti ublažene protivupalnim delovanjem timohinona.
 • Timohinon iz ulja crnog kima opušta glatke mišiće i bronhije te pospešuje funkciju disanja, odnosno omogućava udisanje više kiseonika.
 • Takođe, timohinon inaktivira ekspresiju gena koji je odgovaran za razvoj multiple skleroze usled gubitaka mijelinskog omotača na nervima ekstremiteta, mozga i kičmene moždine.

ISTORIJA

 • Ulje crnog kima je pronađeno u Tutankamovoj grobnici što se tumači kao hrana potrebna kralju u zagrobnom životu
 • Kraljica Kleopatra je koristila ulje crnog kima za negu kože i kose. Smatrala je da ovo ulje pruža lepotu i zdravlje.
 • Crni kim se spominje u bibliji i preporučivao ga je prorok Muhamed. Njegovi saputnici su prepričavali da crni kim leči sve sem smrti.
 • Prorok Muhamed je tvrdio da crni kim leči sve osim smrti.

NEGA KOŽE

 • Takođe, ulje crnog kima pomaže kod dermatoloških problema kao što je ekcem i suva koža.
 • Konzumiranjem ulja crnog kima poboljšava se apsorpcija vitamina A i vitamina E koji imaju pozitvno delovanje na zdravlje kože, očiju i kose.
 • Ulje crnog kima hidratizira kožu, smanjuje začepljenost pore, smiruje iritaciju i crvenilo kože
 • Smanjuje pojavu sitnih bora, povećava elastičnost kože, usporava starenje i regeneriše ćelije kože

Dodatne informacije

Ambalaža:

100ml, 250ml