Delikatesno ulje prijatnih senzorskih svojstava. Izvrstan ukus daje salatama i marinadama, a posebno se preporučuje u pripremanju poslastica, kolača i slatkog testa.
Nanosi se u tankom sloju na piletinu i ćuretinu pečenu na žaru pre serviranja. Hladno ceđeno bademovo ulje bogat izvor vitamina E, vitamina D, nezasićenih masnih kiselina i fitosterola. Jedna kašika bademovog ulja sadrži 5,3 mg vitamina E što je preko 25% preporučenog dnevnog unosa. Hladno ceđeno bademovo ulje ima vrlo blago, nežno, laksativno dejstvo te ubrzava metabolizam i poboljšava zdravstveno stanje digestrivnog trakta povećanjem nivoa korisnih crevnih bakterija. Nezasićene masne kiseline iz bademovog ulja pomažu u varenju i apsorbovanju hranljivih materija. Visok sadržaj vitamina A i D iz bademovog ulja jačaju naš imunitet, smanjuju loš a povećavaju dobar holesterol. Vitamin K iz bademovog ulja pomaže u regulisanju protoka krvi i vrlo je bitan za efikasno zgušavanje krvi.
Badem potiče sa bliskog istoka odakle se proširio u Indiju i Egipat. Vremenom se sa bliskog istoka proširio po svim mediteranskim zemljama, a naročito je postao popularan u Italiji i Grčkoj. Stari Rimljani su na venčanjima na mladu i mladoženju bacali bademe kao simbol plodnosti. Ovaj običaj se kasnije proširio po većem delu Evrope, sasvim opravdano, jer je savremena nauka potvrdila da je badem vrlo bitan u ishrani, posebno za zadovoljavajući broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.
Ambalaža: | 100ml, 250ml |
---|