Mini Cart

Suncokretovo ulje

340,00 рсд

Neto količina: 500ml

Hladno presovano biljno ulje suncokreta, krasi predivna zlatna boja, prijatnog je ukusa i mirisa.

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Poboljšava ukus raznih salata i jela od povrća. Kod pripremanja toplih jela, dodaje se na kraju kuvanja. Koristi se u vidu preliva za salate, kuvana jela od povrća, pirinča I pečuraka.

Iako je većina ljudi upoznata sa suncokretom, svest o suncokretu kao sirovini za izuzetno zdravo biljno ulje je smanjena. Stoga, još uvek manje zdava ulja dostupna na tržistu zamenjuje ulje suncokreta za pripremu hrane. Većina vrsta suncokretovog ulja koja su dostupna na tržistu su rafinisana, ceđena na određenoj temperaturi. Prednost hladnog presovanog ulja suncokreta nad rafinisanim uljem je višetruka. Hladnim presovanjem ulje suncokreta zadržava više hranljivih sastojaka i ima viši nivo mononezasićenih masnih kiselina. Zbog neutralnog ukusa hladno presovano ulje suncokreta i visoke temperature na kojoj može da se koristi najčešće se upotrebljava u kulinarstvu.

Ulje suncokreta ima impresivan sadržaj masnih kiselina, uključujući palmitinsku, stearinsku, oleinsku i linoleinsku kiselinu. Kombinacija masnih kiselina u telu je izuzetno važna za održavanje različitih elemanata ljudskog zdravlja, a ulje suncokreta može pomoći u održavanju ravnoteže. Masne kiseline zajedno sa vitaminom E i drugim organskim komponentama čine suncokretovo ulje kao snažan antioksidant. Od svih jestivih ulja, suncokretovo ulje je najbogatije vitaminom E.

Ulje suncokreta ima sjajne zdrastvene prednosti. Ovo ulje je korisno za kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Balans masnih kiselina u suncokretovom ulju, uključujući i značajnu količinu linoleinske kiseline (omega 6 masne kiseline) je vrlo dobar. Iako se omega 6 masne kiseline smatraju lošim holesterolom, one su ipak neophodne za organizam. Pronalažanje balansa između dobrog i lošeg holesterola je veoma značajno. Osim toga, ulje suncokreta ne sadrži nikakvu zasićenu masnu kiselinu, što znači da može smanjiti ukupan sadržaj holesterola u organizmu. Ulje suncokreta je dobar izbor kao preventiva za kardiovaskularne bolesti i ateroskleroze. Ateroskleroza može dovesti do začepljenja arterija, podizanja krvnog pritiska i povećanja šance za srčani i moždani udar.

Smatra se da je suncokretovo ulje efikasno prilikom tretiranja atletskog stopala. Atletsko stopalo je gljivična infekcija koja se stvara između prstiju i topikalna primena suncokretovog ulja pomaže u bržem lečenju. Sastav vitamina i masnih kiselina ulja suncokreta ima pozitivan uticaj na ublažavanje siptoma astme zbog svojih antiinflamatornih karakteristika.

NEGA KOŽE

Ulje suncokreta, bogato vitaminom E, je veoma značajno kod poboljšanja zdravlja kože i regeneraciju ćelija kože. Tretiranjem kože uljem suncokreta, kože je bolje zaštićena od Sunčevog zračenja, kao i od degradacije nastale usled delovanja slobodnih radikala. Antioksidanti kao što je vitamin E neutrališe slobodne radikale, čuvajući zdrave ćelije od oštećenja ili uništavanja. Pomaže kod smanjenja vidljivosti ožiljaka, brže zarastanje rana. Ovo je jedan od glavnih razloga velike primene ulja suncokreta u kozmetičkoj industriji.

ZANIMLJIVOSTI

  • Rusija i Ukrajina su najveći proizvođači suncokreta
  • Od svih hladno presovanih ulja, suncokret sadrži najviše vitamina E
  • Studija objavljena AMERICAL JOYRNAL OF CLINICAL NUTRITION, tvrdi da ulje suncokreta zahvaljujući svom sastavu nezasićenih masnih kiselina snižava loš holesterol i stvara ravnotežu između lošeg i dobrog holesterola u organizmu
  • Istraživači iz Španije su objavili studiju u časopisu FOOD CHEMISTRI, u kojoj su dokazali da ulje suncokreta bogato vitaminom E, deluje kao antioksidant u organizmu, te direktno utiče na sprečavanje srčanih bolesti i jača imunološki sistem.

ISTORIJA

  • Dokazi upućuju na to da su Američku indijanci uzgajali suncokret u današnjoj Arizoni i Novom Meksiku još pre 3000 godina pre nove ere
  • Asteci su suncokret nazivali „DETETOM BOGA SUNCA“
  • Prvo ulje suncokreta u savremenom dobu je proizvedeno u Rusiji 1835 godine.