Hladno ceđeno ulje soje poseduje vrlo dobru nutritivnu vrednost zahvaljujući visokom sadržaju linolne kiseline, lecitina, fitosterola, tokoferola kao vitamina B1, B2, B12, C, K, E, F. U pogledu minerala, soja sadrži značajne količine mangana, gvožđa, bakra, fosfora, magnezijuma, selena, cinka, kalcijuma i kalijuma.
Visok sadržaj lecitina iz hladno ceđenog ulja soje štiti kardiovaskularni sistem i snažno utiče na obnavljanje moždanih ćelija. Nezasićene masne kiseline iz hladno ceđenog ulja soje pomaže organizmu da apsorbuje hranljive materije iz hrane, i samim tim pozitivno utiče na rad želudca i organa za varenje. Takođe, smanjuje mogućnost za dobijanje srčanih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar, arteroskleroza. Ulje soje poseduje dobar balans masnih kiselina, on omogućava telu da dobije dobre i važne nezasićene masne kiseline, uključujući i one koje kontrolišu nivo holesterola u krvi.
Hladno ceđeno ulje soje, u poređenju sa drugim uljima, sadrži najveći procenat vitamina F koji učestvuje u stvaranju ćelija a takođe je vrlo koristan za rad moždanih ćelija.
Vitamin K je povezan sa ublažavanjem siptoma Alchajmerove bolesti i čak i sa promenom nekih njegovih efekata, a ulje soje sadrži impresivno visok nivo ovog vitamina. Pored toga, vitamin K deluje kao antioksidant protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidanti prisutni u soji pomažu u sprečavanju različitih vrsta tumora.
Takođe, vitamin K podstične osterotrofičnu aktivnost u ćelijama, odnosno podstiče rast i razvoj kostiju. Pomaže u sprečavanju nastanka osteoporoze, koja prirodno nastaje tokom starenja.
Fitoestrogeni (biljni hormoni) iz hladno ceđenog ulja soje olakšavaju tegobe u menopauzi i u potpunosti mogu da zamene sintetičke hormone. U vreme menopauze nivo estrogena rapidno opada. Međutim, izoflavon (fitoestrogen) se veže za estrogenske receptorske ćelije, omogućuje organizmu da ne oseti drastične promene. Ovo ublažava brojne simptome menopauze kao što su temperaturne promene, promene raspoloženja, osećaj gladi. Takođe, visok sadržaj kompleksa vitamina B i folne kiseline imaju pozitivan uticaj na trudnice.
Ulje soje je efikasan način za sprečavanje i kontrolisanje dijabetesa, jer ulje soje je pokazalo tendenciju injektovanja insulina u organizam.
Pomaže u regulisanju različitih aspekata metabolizma, koji pomažu smanjenje poremećaja i učestalosti nesanice. Soja je bogata magnezijumom, mineralom koji je direktno povezan sa poboljšanjem trajanja i kvaliteta sna.
Hladno presovano jestivo biljno ulje soje daje punoću ukusa i finu teksturu jelima, posebno delikatesima Azijske kuhinje. Pogodno je za pripremanje preliva i soseva kao i za izradu majoneza. Naročito cenjeno u ishrani vegana i vegeterijanaca.