Mini Cart

Sojino ulje

250,00 рсд

Neto količina: 500ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Hladno ceđeno ulje soje poseduje vrlo dobru nutritivnu vrednost zahvaljujući visokom sadržaju linolne kiseline, lecitina, fitosterola, tokoferola kao vitamina B1, B2, B12, C, K, E, F. U pogledu minerala, soja sadrži značajne količine mangana, gvožđa, bakra, fosfora, magnezijuma, selena, cinka, kalcijuma i kalijuma.

Visok sadržaj lecitina iz hladno ceđenog ulja soje štiti kardiovaskularni sistem i snažno utiče na obnavljanje moždanih ćelija. Nezasićene masne kiseline iz hladno ceđenog ulja soje pomaže organizmu da apsorbuje hranljive materije iz hrane, i samim tim pozitivno utiče na rad želudca i organa za varenje. Takođe, smanjuje mogućnost za dobijanje srčanih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar, arteroskleroza. Ulje soje poseduje dobar balans masnih kiselina, on omogućava telu da dobije dobre i važne nezasićene masne kiseline, uključujući i one koje kontrolišu nivo holesterola u krvi.

Hladno ceđeno ulje soje, u poređenju sa drugim uljima, sadrži najveći procenat vitamina F koji učestvuje u stvaranju ćelija a takođe je vrlo koristan za rad moždanih ćelija.

Vitamin K je povezan sa ublažavanjem siptoma Alchajmerove bolesti i čak i sa promenom nekih njegovih efekata, a ulje soje sadrži impresivno visok nivo ovog vitamina. Pored toga, vitamin K deluje kao antioksidant protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidanti prisutni u soji pomažu u sprečavanju različitih vrsta tumora.

Takođe, vitamin K podstične osterotrofičnu aktivnost u ćelijama, odnosno podstiče rast i razvoj kostiju. Pomaže u sprečavanju nastanka osteoporoze, koja prirodno nastaje tokom starenja.

Fitoestrogeni (biljni hormoni) iz hladno ceđenog ulja soje olakšavaju tegobe u menopauzi i u potpunosti mogu da zamene sintetičke hormone. U vreme menopauze nivo estrogena rapidno opada. Međutim, izoflavon (fitoestrogen) se veže za estrogenske receptorske ćelije, omogućuje organizmu da ne oseti drastične promene. Ovo ublažava brojne simptome menopauze kao što su temperaturne promene, promene raspoloženja, osećaj gladi. Takođe, visok sadržaj kompleksa vitamina B i folne kiseline imaju pozitivan uticaj na trudnice.

Ulje soje je efikasan način za sprečavanje i kontrolisanje dijabetesa, jer ulje soje je pokazalo tendenciju injektovanja insulina u organizam.

Pomaže u regulisanju različitih aspekata metabolizma, koji pomažu smanjenje poremećaja i učestalosti nesanice. Soja je bogata magnezijumom, mineralom koji je direktno povezan sa poboljšanjem trajanja i kvaliteta sna.

Hladno presovano jestivo biljno ulje soje daje punoću ukusa i finu teksturu jelima, posebno delikatesima Azijske kuhinje. Pogodno je za pripremanje preliva i soseva kao i za izradu majoneza. Naročito cenjeno u ishrani vegana i vegeterijanaca.

NEGA KOŽE

  • Visok sadržaj vitamina E u soji deluje kao moćan antioksidant i istovremeno štiti kožu od štetnih slobodnih radikala.
  • Vitamin E je povezan i sa izbleđivanjem ožiljaka, fleka, čuvanje kože od opekotina i promovisanju rasta novih ćelija kože.

ZANIMLJIVOSTI

  • Naučnici sa univerziteta u Alabama su utvrdili da se geninstin (vrsta izoflavona) iz soje, sojinog sira i sojinog ulja vezuje u organizmu za receptore estrogena i na taj način zaustavlja rast tumora dojke.
  • Iste rezultate je dobio u svojim istraživanjima i dr. Ernst Vinder sa saradnicima.
  • Soja i proizvodi od nje su bogat izvor geninstina.
  • Istraživači sa medicinskog fakulteta u Pensilvaniji su izolovali inhibitor proteaze iz soje i sojinog ulja koji sprečava rad enzima proteaze, odgovornog za razvoj tumora.
  • Zahvaljujući tome onemogućava se nastajanje određenih vrsta tumora, naročito prostate, i usporava razvoj postojećih.

ISTORIJA

  • Soja potiče iz Kine, prvi istorijski pisani trag o soji potiče još iz 3000 godine pre nove ere,
  • Soja se vrlo sporo širila na teritoriji Kine a zatim Koreje i Japana,
  • Novija istorija soje potiče u XIX veku u Americi, odakle potiče širenje po celom svetu.