Mini Cart

Nevenovo ulje

600,00 рсд

Neto količina: 100ml

Maloprodajna cena.
U cenu je uračunat PDV u iznosu od 20%.
Kategorija:

Opis

Nevenovo je ulje je bogato flavonoidima, karetonoidima, terpenoidima, taninima i kaledulozidima. Nevenovo ulje deluje blago sedativno, pročišćava krvne sudove, snižava krvni pritisak, u kombinaciji sa maslačkom pomaže u ublažavanju angine pektoris.

U ajurvedi se koristi za detoksidaciju jetre i žučne kese. Pomaže u uspostavljanju redovnog menstrualnog ciklusa i smanjenju menstrualnih bolova. Blagotvorno deluje na želudac i pomaže u lečenju bolesti digestivnog trakta. Pospešuje znojenje i pojačava izlučivanje mokraće, samim tim  pomaže u čišćenju tela od toksina. Nevenovo ulje poseduje snažno protiv upalno dejstvo pa se koristi kod upalnih procesa, desni, krajnika, čireva u ustima, stomačnih čireva a naročito kod čireva na diodenumu (dvanajsto palačno crevo).

Nega kože

Nevenovo ulje je najzastupljenije i najčešće korišćeno kako u negi kože tako i u lečenju kožnih oboljenja. Koristi se kod opekotina, promrzlina, dekubitisa, suvih i vlažnih ekcema, perutavih lišajeva. Takođe se koristi kod proširenih vena otoka nogu, otklanja gnojne iscetke, pa je odličan izbor protiv gnojenja korena nokta. Nevenovo ulje regeneriše i neguje kožu naročito suvu i oštećenu. Hrani kožu i zateže je vraćajući joj lepotu i mladalački izgled. Terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenovom ulju uništavaju bakterije, viruse i gljivice kao i kandido. Zahvaljujući tome ulje nevena je jedno od najučinkovitijih sredstava za vaginalno ispiranje. Zbog svog sastava naročito pro vitamina A neizostavna je u lečenju psoriaze.

Zanimljivosti

  • Od antičkih vremena pa do danas neven je najzastupljenija biljka kako u lečenju kožnih bolesti tako i u lečenju digestivnog trakta i raznih upala i infekcija.
  • Neven i nevenovo ulje imaju antitumorsko delovanje potvrđeno je u kliničkim studijama, koja i dalje traju.
  • Zanimljivo je da neven poseduje i antivirusno delovanje, što ga svrstava u jednu od najlekovitijih biljaka na planeti.
  • Neven poseduje još jednu zanimljivu osobinu naime ako cvet nevena ujutru ostane zatvoren gotovo je sigurno da će toga dana padati kiša.

Istorija

  • Dugo se smatralo da neven potiče iz Egipta, međutim utvrđeno je da njegovo poreklo vodi iz Indije. Neven je zauzimao važno mesto u staro egipatskoj medicini odakle se znanje o njegovoj lekovitosti proširilo na staru grčku a kasnije i po celom rimskom carstvu.
  • Stari rimljani su smatrali da ne postoji bolest kože koje nevenovo ulje ne može izlečiti pa su je s punim pravom nazivali „biljkom kože“.
  • U Američkom građanskom ratu kao i u Prvom svetskom ratu nevenovo ulje se masovno kotistilo za lečenje rana i za sprečavanje infekcije rana, otoksina i bakterija.
  • U zapadnim zemljama neven nosi ime „Marijino zlato“ po devici Mariji ali i sposobnosti nevena u lečenju „ženskih bolesti“.