Ulje kamilice

Ulje kamilice deluje antiseptično i antibakterijsko. Pomaže kod nervnih poremećaja, razdražljivosti, premorenosti, nesanice. Sprečava razvoj čira na želudcu i omogućava njegovo zalečenje. Pomaže kod obolenja želudca i creva kao što su grčevi u želudcu, upale debelog creva, katara želudca, nadustosti želudca, kod viška želudačne kiseline. Izaziva znojenje i samim tim pomaže protiv visoke temperature.

Nega kože

Ulje kamilice je jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Preporučuje se za lečenje raznih opekotina, čireva, za klistiranje, za ispiranje polnih organa. Antioksidanti iz kamilice štite kožu od UV zraka, ona sadrži levomenol koji poboljšava strukturu kože. Pomaže kod akni, raznih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, a naročito kod gnojnih rana. Masažom uljem od kamilice koža će postati svetlija, mekša i nežnija.

Zanimljivosti

Istaživanja su potvrdila da kamilica ima efikasno dejstvo na stafilokoke i kandidu. Nemačka studija iz 1987. godine je dokazala da ulje kamilice vrlo uspešno pospešuje zaceljivanje rana. Takođe, određene Nemačke studije su pokazale da je kamilica delotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih čireva i upalnih procesa poput artritisa. Cvetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Istorija

Ulje kamilice se upotrebljavalo još u antičkim vremenima. Egipćani su ulje kamilice utrljavali kod neuralgija i reumatizma zglobova. Zbog ublažavajućeg dejstava na groznicu i snižavanje temperature nazvali su je cvetom boga sunca. Starogrčki lekari su je prepisivali kod temperature i ženskih bolesti. Kamilica je jedna od svetih biljaka u drevnom anglosaksonskom manuskriptu. Zbog svog opuštajućeg i umirujućeg delovanja postala je u sedmom veku neizostavni sastojak raznih ljubavnih napitaka.

Comments are closed.